Πώς να αναβαθμίσετε τον φορητό υπολογιστή σας

αναβάθμιση laptop

Η προσθήκη περισσότερης μνήμης ή αποθήκευσης ή η αντικατάσταση  μιας νέας μπαταρίας ή ασύρματης κάρτας, μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε μερικά ακόμη χρόνια  στον παλιό σας φορητό υπολογιστή. Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε τι μπορείτε να αναβαθμίσετε και πώς να το κάνετε με τον σωστό τρόπο.

Ακόμα κι αν είναι ασημί ή μπλε εξωτερικά, για τους περισσότερους ανθρώπους, ένας φορητός υπολογιστής μοιάζει με ένα αδιαπέραστο μαύρο κουτί στο εσωτερικό – δεν θα σκεφτόσασταν να το ανοίξετε. Ορισμένα notebooks, πράγματι, κάνουν ό,τι μπορούν για να σας κρατήσουν έξω. Αλλά αν μπορείτε να αφαιρέσετε το κάτω πλαίσιο του φορητού υπολογιστή σας, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει κάτι μέσα —ή ίσως πολλά πράγματα— που μπορείτε να αναβαθμίσετε.

Οι φορητοί υπολογιστές, φυσικά, δεν είναι τόσο ευέλικτοι όσο ο τυπικός επιτραπέζιος υπολογιστής σας όταν πρόκειται για αντικατάσταση κάποιου εξαρτήματος. Αλλά η αναβάθμιση του φορητού υπολογιστή σας, εντός των ορίων αυτού που θα επιτρέψει, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε περισσότερη ζωή στο μηχάνημα. Ανάλογα με το μοντέλο, ενδέχεται να μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη μνήμη συστήματος (RAM) για να το κάνετε πιο αποκριτικό, να αναβαθμίσετε τη μονάδα αποθήκευσης για αύξηση χωρητικότητας και απόδοσης ή να αντικαταστήσετε την μπαταρία για να ανανεώσετε τη διατήρηση φόρτισης που είχε το μηχάνημα όταν ήταν καινούργιο.

Ωστόσο, αυτό που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας διαφέρει από μοντέλο φορητού υπολογιστή σε μοντέλο φορητού υπολογιστή. Αυτός ο οδηγός σάς βοηθά να προσδιορίσετε ποια εξαρτήματα φορητού υπολογιστή μπορείτε (και όχι) να αναβαθμίσετε και πώς να τα αντικαταστήσετε. Θα συζητήσουμε ακόμη και στοιχεία όπως το  Wi-Fi και την κάρτα γραφικών (GPU) και πώς να χειριστούμε τυχόν ζητήματα εγγύησης που ενδέχεται να προκύψουν εάν πραγματοποιήσετε αναβαθμίσεις.

Μπορούν οι αναβαθμίσεις να ακυρώσουν την εγγύηση του φορητού υπολογιστή σας;

Πρώτα απ’ όλα: Ας συζητήσουμε τις εγγυήσεις πριν προχωρήσουμε στις αναβαθμίσεις. Για να το κυνηγήσετε, η αναβάθμιση ή η αντικατάσταση εξαρτημάτων του φορητού υπολογιστή σας δεν θα ακυρώσει την εγγύησή του από μόνη της. Η FTC έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν μπορείτε να ακυρώσετε μια εγγύηση σπάζοντας ένα αυτοκόλλητο εγγύησης , και πιο πρόσφατα, η υπηρεσία ανακοίνωσε σχέδια να πατάξει τις εταιρείες που προσπαθούν να εμποδίσουν τους πελάτες τους να αναβαθμίσουν προϊόντα.

Δεν είναι άδεια, όμως, για να βουτήξεις στα εσωτερικά του laptop με κατσαβίδι και πένσα. Η εγγύηση δεν καλύπτει ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τις προσπάθειες αναβάθμισής σας. Εάν δεν νιώθετε σίγουροι ότι μπορείτε να κάνετε μια αναβάθμιση μόνοι σας, καλέστε μας ή επισκεφθείτε το κατάστημα μας.


Λοιπόν, τι ακριβώς μπορώ να αναβαθμίσω;

Αυτός είναι ένας γενικός οδηγός για φορητούς υπολογιστές που παράγονται από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 και μετά—δηλαδή την τελευταία δεκαετία. Δεν θα καλύψει κάθε διαμόρφωση, αλλά θα πρέπει να πλησιάσει αρκετά. Σίγουρα όμως θα συναντήσετε εξαιρέσεις.

 

 

Παράδειγμα Lenovo G50

Το συγκεκριμένο laptop είναι εύκολο στο άνοιγμα. Έχει ένα καπάκι με 3 βίδες κι αφού βγει παρατηρούμε την παραπάνω εικόνα. Από ότι βλέπουμε το αυτοκόλλητο εγγύησης που έχουμε κυκλώσει δεν περιορίζει στο να αλλάξουμε τον δίσκο, την μνήμη, το dvd rom, το ανεμιστηράκι, το wifi και την μπαταρία. Η εργασία που είχαμε να κάνουμε για το lenovo ήταν να του βάλουμε έναν δίσκο 256 gb ssd, να αφαιρέσουμε το dvd rom, να τοποθετήσουμε tray με τον παλιό του δίσκο, να προσθέσουμε μια επιπλέον μνήμη RAM 4 gb και να εγκαταστήσουμε τα Windows 11.

Κατά μέσο όρο, τα ακόλουθα στοιχεία μπορούν συνήθως να αναβαθμιστούν σε έναν τυπικό φορητό υπολογιστή:

 • Η κύρια μνήμη συστήματος (RAM).

 • Ο κύριος αποθηκευτικός χώρος, ο οποίος μπορεί να έχει τη μορφή  M.2 ή mSATA ή SSD ή σκληρού δίσκου hdd 2,5 ιντσών .

 • Η δευτερεύουσα αποθήκευση, εάν υπάρχει (συνήθως σκληρός δίσκος 2,5 ιντσών και μόνο σε μεγαλύτερα μοντέλα).

 • H μπαταρία.

 • Η κάρτα ασύρματης/Bluetooth.

Αντίθετα, τα ακόλουθα μέρη αναλόγως την περίπτωση είναι πιο δύσκολο να αναβαθμιστούν:

 • Ο επεξεργαστής (CPU)

 • Το τσιπ γραφικών (GPU)

Κάθε στοιχείο παραπάνω έχει τη δική του ενότητα σε αυτόν τον οδηγό, στην οποία θα εξηγήσουμε πώς να προσδιορίσετε εάν είναι αναβαθμίσιμο στον φορητό υπολογιστή σας.

Ξεκινώντας (και τα εργαλεία που θα χρειαστείτε)

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να βρείτε το manual service στον ιστότοπο υποστήριξης του κατασκευαστή του φορητού υπολογιστή σας που να περιγράφει τον τρόπο εκτέλεσης βασικών αναβαθμίσεων. Εάν δεν μπορείτε, τα περισσότερα laptops είναι σχετικά απλά στη συντήρηση. Τα δημοφιλή μοντέλα ενδέχεται να έχουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά βίντεο επισκευής στο YouTube, αν και θα πρέπει να λάβετε υπόψη την τεχνογνωσία του τεχνικού του βίντεο πριν βασιστείτε πλήρως σε αυτήν. (Επίσης βεβαιωθείτε ότι το ακριβές μοντέλο σας είναι στην πραγματικότητα αυτό που αναβαθμίζεται!) Όπως σημειώθηκε, οποιαδήποτε αναβάθμιση εκτελείτε γίνεται με δική σας ευθύνη, επομένως προτείνουμε ανεπιφύλακτα να κάνετε την έρευνά σας πρώτα και να μην τσιγκουνευτείτε την εργαλειοθήκη σας.

Πολλοί φορητοί υπολογιστές μπορούν να αναβαθμιστούν χωρίς εργαλεία εκτός από μερικά κατσαβίδια Philips (είναι καλή ιδέα να έχετε πολλά στη διάθεσή σας, με μεγαλύτερες ή μικρότερες κεφαλές), ή σε ορισμένες περιπτώσεις διάφορα μεγέθη αστεριού ή κατσαβιδιού Torx. Ελλείψει ενός εγχειριδίου σέρβις που να σας ενημερώνει για το μέγεθος ή τους τύπους που χρειάζεστε, αναποδογυρίστε τον φορητό υπολογιστή σας και δείτε τι ταιριάζει. Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν βίδες ίδιου μεγέθους μέσα και έξω για απλούστερη συντήρηση, αλλά όχι πάντα.

Μην βιάζεστε. Μην προσπαθήσετε ποτέ να πιέσετε μια βίδα με ένα κατσαβίδι που δεν εφαρμόζει καλά σε μια κεφαλή βίδας. Είναι πολύ εύκολο να χαλάσετε την κεφαλή μιας βίδας με αυτόν τον τρόπο, πράγμα που σας δημιουργεί ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Αυτή είναι η γενική διαδικασία για να φτάσετε στα κότσια ενός φορητού υπολογιστή:

 • Κλείστε το λάπτοπ, αποσυνδέστε τον φορητό υπολογιστή και κλείστε το καπάκι του.

 • Σε ένα γραφείο ή σε άλλη επίπεδη, στιβαρή επιφάνεια, τοποθετήστε το φορητό υπολογιστή ανάποδα σε μια πετσέτα ή άλλο μαλακό πανί για να αποφύγετε τις γρατσουνιές (και να πιάσετε τις βίδες) ή χρησιμοποιείστε ένα μεγάλο mousepad

 • Ξεβιδώστε τις βίδες που συγκρατούν το κάτω πλαίσιο του φορητού υπολογιστή στη θέση τους και (απαλά!) αφαιρέστε το πλαίσιο.

 • Μια πιστωτική κάρτα ή ένα πλαστικό εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να διαχωριστεί το πάνελ από το σασί, εάν κρατιέται από κλιπ ή απλά είναι πεισματάρικο. Ποτέ μην πιέζεις τίποτα!

Στη συνέχεια, αφήστε το κάτω πλαίσιο στην άκρη και διαχωρίστε τις βίδες που αφαιρέσατε από τον πίνακα πριν συνεχίσετε.

Toshiba Satellite L50D – έπρεπε να βγάλουμε όλες τις βίδες από το πίσω καπάκι και ύστερα να το ανοίξουμε προσεχτικά με μια πλαστική σπάτουλα για να μην σπάσουμε τα πλαστικά του.

toshibasatl50d

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά κουτάκια – ένα για εξωτερικές βίδες και ένα για εσωτερικές βίδες – για να κρατήσετε τις βίδες αφού τις βγάλετε. (Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν βίδες συγκράτησης, οι οποίες θα χαλαρώσουν αλλά δεν θα βγουν από το πλαίσιο.) Τα μήκη των βιδών μπορεί να ποικίλλουν, γι’ αυτό προσέξτε ιδιαίτερα καθώς τις αφαιρείτε. δεν θέλετε να επιστρέψετε μια βίδα που είναι πολύ μακριά στη λάθος τρύπα. (Είτε δεν μπαίνει μέχρι τέρμα είτε μπορεί ακόμη και να προκαλέσει ζημιά, όπως συμβαίνει.

Αν έχετε να κάνετε με ένα συνδυασμό μηκών βιδών, ωστόσο, μια καλή εναλλακτική είναι να τις κολλήσετε σε ένα φύλλο χαρτιού στις σχετικές θέσεις που βγήκαν από το φορητό υπολογιστή. (Ένα πρόχειρο σκίτσο στο χαρτί της κάτω πλευράς του φορητού υπολογιστή και η θέση των οπών για τις βίδες σε αυτό θα βοηθήσει επίσης.)

 

Επαγγελματική συμβουλή: Διατηρήστε όλα τα εξαρτήματα που αντικαθιστάτε! Εάν χρειαστεί να στείλετε τον φορητό υπολογιστή για σέρβις εγγύησης, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ξανά τα γνήσια ανταλλακτικά πριν το κάνετε. (Εάν αποφασίσετε να απορρίψετε τα εξαρτήματα ούτως ή άλλως, κάντε το σωστά· πολλά καταστήματα ηλεκτρονικών θα τα ανακυκλώσουν χωρίς χρέωση.)

Εντάξει, ο φορητός υπολογιστής σας είναι πλέον ανοιχτός για δουλειά! Ας περάσουμε από τα επιμέρους στοιχεία.

SO-DIMM, So Good: Αναβάθμιση μνήμης φορητού υπολογιστή

Η αύξηση της μνήμης τυχαίας πρόσβασης (RAM) ενός υπολογιστή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αναβαθμίσεις. Η προσθήκη μνήμης RAM σχεδόν πάντα αποδίδει ανώτερη λειτουργία πολλαπλών εργασιών και βελτιωμένη απόκριση.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών στρέφονται όλο και περισσότερο στη συγκολλημένη μνήμη, ειδικά σε premium λεπτά και ελαφριά μοντέλα, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αναβάθμιση της μνήμης. Πώς καταλαβαίνετε αν ο φορητός υπολογιστής σας έχει συγκολλημένη μνήμη; Διαβάστε τις προδιαγραφές της—αν ο τύπος μνήμης ξεκινά με “LP”, όπως στο LPDDR3 ή στο LPDDR4X, είναι κολλημένη στη θέση του και δεν έχετε τύχη.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο φορητός υπολογιστής σας διαθέτει υποδοχές SO-DIMM, η μνήμη σας μπορεί να αναβαθμιστεί. (Τα SO-DIMM είναι μονάδες RAM ειδικά για φορητούς υπολογιστές, μικρότερες από τις κλασικές μονάδες DIMM που λειτουργούν σε παραδοσιακούς επιτραπέζιους υπολογιστές πλήρους μεγέθους.) Οι προδιαγραφές ή το εγχειρίδιο σέρβις του υπολογιστή σας θα πρέπει να αναφέρει τον αριθμό των υποδοχών μνήμης (μία ή δύο είναι κοινή), τον τύπο μνήμης και ταχύτητα (DDR4-2666, DDR4-3200 κ.λπ.), πλήθος ακίδων (το DDR4 θα είναι 260 ακίδων) και η μέγιστη υποστηριζόμενη ποσότητα σε gigabyte (GB). Μια εφαρμογή όπως το HWiNFO64 μπορεί να σας τα πει όλα αυτά, καθώς και πόση μνήμη είναι εγκατεστημένη αυτήν τη στιγμή. Ο ιστότοπος System Scanner της Crucial είναι ακόμη πιο απλός. Θα χρειαστεί να αγοράσετε μονάδες μνήμης που ταιριάζουν ακριβώς με τις σωστές προδιαγραφές. Εάν ο φορητός υπολογιστής έχει DDR4, θα χρειαστείτε για παράδειγμα DDR4.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις οδηγίες για να προγραμματίσετε την αναβάθμιση της μνήμης σας:

 • Η χρήση σας καθορίζει πόση μνήμη χρειάζεστε. Το ελάχιστο για έναν φορητό υπολογιστή με Windows ή macOS με εύλογη απόκριση είναι 8 GB, αν και θα χρειαστείτε 16 GB για πολύ βελτιωμένη λειτουργία πολλαπλών εργασιών. Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές υποστηρίζουν έως 32 GB ή 64 GB (και ορισμένοι σταθμοί εργασίας 128 GB) για ακραίες υπολογιστικές ανάγκες.

 • Κάθε υποδοχή SO-DIMM έχει μέγιστη χωρητικότητα ανά μονάδα. Μην το υπερβείτε. Εάν το κάνετε, η μονάδα δεν θα λειτουργήσει. (Για παράδειγμα, εάν κάθε υποδοχή χρειάζεται έως και 16 GB SO-DIMM, μην επιχειρήσετε να εγκαταστήσετε δύο SO-DIMM 32 GB.) Επίσης, για καλύτερα αποτελέσματα, αντιστοιχίστε τη συνιστώμενη ταχύτητα μνήμης. Τα ταιριαστά ζευγάρια SO-DIMM είναι τα καλύτερα.

 • Εάν ο φορητός υπολογιστής σας διαθέτει δύο υποδοχές SO-DIMM αλλά μόνο η μία είναι κατειλημμένη, μπορείτε απλώς να εγκαταστήσετε μια άλλη μονάδα στην άλλη υποδοχή. Δεν χρειάζεται να έχει την ίδια χωρητικότητα—για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια μονάδα 8 GB μαζί με μια μονάδα 4 GB για να λάβετε συνολικά 12 GB—αλλά θα πρέπει να έχει την ίδια ονομαστική ταχύτητα αιχμής (όπως το DDR4-2666). Εάν και οι δύο υποδοχές είναι κατειλημμένες και σκοπεύετε να αντικαταστήσετε και τις δύο μονάδες, αγοράστε ένα κιτ μνήμης με μονάδες ίδιας χωρητικότητας, ίδιας ταχύτητας (όπως ένα κιτ 16 GB που περιέχει δύο στικάκια 8 GB) για μέγιστη απόδοση και συμβατότητα. Και πάλι, ακολουθήστε τις συστάσεις μέγιστης χωρητικότητας ανά μονάδα και ταχύτητας μνήμης από τον κατασκευαστή του φορητού υπολογιστή.

Η διαδικασία αναβάθμισης μνήμης διαφέρει από φορητό υπολογιστή σε φορητό υπολογιστή. ακολουθήστε το εγχειρίδιο σέρβις σας εάν το έχετε. Διαφορετικά, εδώ είναι η γενική διαδικασία.

Αρχικά, εντοπίστε τις υποδοχές SO-DIMM στη μητρική πλακέτα Ο φορητός υπολογιστής στην παρακάτω φωτογραφία έχει δύο υποδοχές, η μία είναι με εγκατεστημένη μονάδα μνήμης και η άλλη όχι.

Για να αφαιρέσετε μια υπάρχουσα μονάδα, σπρώξτε ταυτόχρονα τα κλιπ συγκράτησης σε κάθε πλευρά με τους αντίχειρές σας. Η μονάδα θα εμφανιστεί υπό γωνία. Πιάστε τα πλαϊνά του με τον αντίχειρα και το δείκτη και τραβήξτε το απαλά προς την κατεύθυνση που έχει γωνία. Θα πρέπει να βγει με ελάχιστη προσπάθεια.

Οι νέες μνήμες θα μπουν με τον ίδιο τρόπο, τοποθετημένες υπό γωνία. Η εγκοπή κατά μήκος των χρυσών ακίδων που επενδύουν το κάτω μέρος της μονάδας επιτρέπει την εισαγωγή μόνο με έναν τρόπο. (Μην αγγίζετε τις χρυσές ακίδες.) Σπρώξτε τη μνήμη σταθερά αλλά απαλά μέσα στην υποδοχή μέχρι να σταματήσει (οι χρυσές ακίδες θα πρέπει να φαίνονται απλώς) και, στη συνέχεια, πατήστε το επάνω μέρος της μονάδας προς τα κάτω μέχρι να το κρατήσουν στη θέση τους τα κλιπ συγκράτησης. Μην πιέζετε ποτέ τίποτα! Σταματήστε εάν η μονάδα δεν μπαίνει εύκολα. υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος για να το εισαγάγετε.

Αφού επανασυναρμολογήσετε τον φορητό υπολογιστή σας, μπορεί να χρειαστούν μερικά επιπλέον δευτερόλεπτα για την εκκίνηση (και μπορεί να ακούγεται ηχητικό σήμα κατά τη διαδικασία) καθώς αναγνωρίζει τη νέα μνήμη RAM. Η εκτέλεση μιας δοκιμής μνήμης πριν από την εκκίνηση, όπως το Memtest86+ από μια μονάδα flash για αρκετές ώρες ή κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μια σοφή προφύλαξη για να διασφαλίσετε ότι η νέα μνήμη είναι χωρίς σφάλματα. Τα Windows 10 διαθέτουν επίσης ένα ενσωματωμένο εργαλείο διάγνωσης μνήμης των Windows. αναζητήστε “δοκιμή μνήμης” από το μενού Έναρξη για να το εντοπίσετε.

Give Me Room: Αναβάθμιση χώρου αποθήκευσης φορητού υπολογιστή (SSD και σκληροί δίσκοι)

Μετά την προσθήκη μνήμης, η αύξηση του αποθηκευτικού χώρου είναι η επόμενη πιο κοινή αναβάθμιση φορητού υπολογιστή. Μια νέα μονάδα αποθήκευσης μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα και απόδοση για ένα σύστημα με μεγαλύτερη απόκριση, ειδικά εάν αντικαθιστάτε έναν παλιό σκληρό δίσκο με μια πιο σύγχρονη τεχνολογία (SSD). Πράγματι, η μετάβαση από έναν σκληρό δίσκο σε έναν SSD είναι μια σχεδόν σίγουρη ώθηση turbo.

Οι μονάδες αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές διατίθενται συνήθως σε έναν από τους τέσσερις τύπους:

 • Ένας SSD M.2 που μπαίνει σε μια υποδοχή M.2 (που λειτουργεί μέσω του διαύλου PCI Express ή SATA).

 • Ένα σκληρό δίσκο 2,5 ιντσών ή SSD (εργασίας μέσω του διαύλου SATA).

 • Ένας mSATA SSD που μπαίνει σε μια πλέον απαρχαιωμένη υποδοχή mSATA (λειτουργεί, όπως μπορείτε να μαντέψετε, μέσω του διαύλου SATA).

 • Μια συγκολλημένη μνήμη SSD ή eMMC (η τελευταία βρίσκεται συνήθως στους φθηνότερους φορητούς υπολογιστές και δεν μπορεί να αναβαθμιστεί).

Η μορφή M.2 σε σχήμα τσίχλας είναι κοινή στους φορητούς υπολογιστές από τα τέλη της δεκαετίας του 2010. Όπως για παράδειγμα τα παρακάτω προϊόντα.

Οι M.2 SSD που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές διατίθενται σε μεγέθη ή μήκη που κυμαίνονται από 42 mm (M.2 Type-2242) έως 80 mm (M.2 Type-2280), με το τελευταίο να είναι το πιο κοινό.

Η άλλη μορφή που χρησιμοποιείται ακόμα είναι ο 2.5″ ssd δίσκος

Η μονάδα δίσκου 2,5 ιντσών καταργείται σε μεγάλο βαθμό στους φορητούς υπολογιστές, καθώς οι σκληροί δίσκοι καταργούνται σταδιακά καθώς οι μονάδες εκκίνησης και οι μονάδες M.2 έχουν γίνει αρκετά φθηνές (ενώ καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο στους σημερινούς λεπτούς φορητούς υπολογιστές). Ο άλλος παράγοντας μορφής που αναφέραμε, το mSATA, ήταν ο πρόδρομος του M.2 που δεν χρησιμοποιείται σε νέους φορητούς υπολογιστές εδώ και μερικά χρόνια, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζεται σε παλαιότερους φορητούς υπολογιστές. (Οι αντικαταστάσεις εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες εάν το σύστημά σας απαιτεί μια τέτοια μονάδα δίσκου.)

Λοιπόν, ποια μορφή μονάδας δίσκου χρησιμοποιεί ο φορητός υπολογιστής σας; Το εγχειρίδιο σέρβις θα σας ενημερώσει ή μπορείτε απλά να αφαιρέσετε το κάτω πλαίσιο και να ρίξετε μια ματιά. Σημειώστε ότι η μονάδα μπορεί να καλύπτεται με ψύκτρα. Εάν δεν μπορείτε να το δείτε εύκολα, υπάρχει πιθανότητα η μονάδα να είναι απλώς συγκολλημένα τσιπ που δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε, αλλά θα μπορούσε επίσης να τοποθετηθεί κάτω από άλλα εξαρτήματα. Σε ορισμένα μοντέλα, η μητρική πλακέτα και η υποδοχή M.2 μπορεί να είναι προσβάσιμες μόνο από κάτω από το πληκτρολόγιο και όχι από το κάτω πλαίσιο, γι’ αυτό η αναζήτηση ενός εγχειριδίου σέρβις ή βίντεο για συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να σας γλιτώσει από κάποιο πρόβλημα. Σημείωση: Μια μονάδα εκκίνησης μνήμης eMMC δεν θα είναι ποτέ αναβαθμίσιμη, επομένως δεν έχει νόημα να διερευνήσετε περαιτέρω εάν γνωρίζετε ότι αυτό έχει ο φορητός σας υπολογιστής.

Εάν ο φορητός υπολογιστής σας χρησιμοποιεί μονάδα δίσκου M.2, επαληθεύστε εάν η μονάδα χρησιμοποιεί τον παλαιότερο δίαυλο SATA ή τον νεότερο δίαυλο PCI Express και αγοράστε έναν SSD του ίδιου τύπου. Η μονάδα αντικατάστασης που αγοράζετε θα πρέπει επίσης να έχει το ίδιο φυσικό μήκος. (Σε περίπτωση αμφιβολίας, αναζητήστε τον αριθμό μοντέλου της μονάδας, ο οποίος θα πρέπει να είναι τυπωμένος σε αυτήν.) Ένα πρόβλημα με τους σύγχρονους δίσκους SSD M.2 που χρησιμοποιούν τη διεπαφή PCI Express είναι ότι θα θέλετε να μάθετε εάν ο φορητός υπολογιστής σας υποστηρίζει μονάδες PCI Express 3.0 ( πολύ πιθανό) ή PCI Express 4.0 (πολύ λιγότερο πιθανό). Μια μονάδα δίσκου 4.0 θα λειτουργεί σε φορητό υπολογιστή 3.0, αλλά σε χαμηλότερες ταχύτητες και είναι καλύτερο να ταιριάζουν με τους τύπους.

Τώρα, στην εγκατάσταση. Η αντικατάσταση της κύριας μονάδας αποθήκευσης του φορητού υπολογιστή σας σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του και να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σύστημα στη νέα μονάδα δίσκου, μια εργασία που δεν θα καλύψει αυτός ο οδηγός. Σε περίπτωση που θέλετε να το κάνουμε εμείς για εσάς είτε μας το φέρνεται στο κατάστημα είτε μπορούμε να το επιλύσουμε από απόσταση.

Θα ξεκινήσουμε με μονάδες δίσκου 2,5 ιντσών (και θα φτάσουμε σε M.2 και mSATA σε λίγο). Αυτές οι μονάδες δίσκου μερικές φορές σε μια βάση, η οποία συνδέεται σε τέσσερις γωνίες της μονάδας. Η βάση είναι βιδωμένη στον φορητό υπολογιστή, οπότε θα χρειαστεί να ξεβιδώσετε πρώτα αυτές τις βίδες. Αφού αφαιρέσετε τη βάση, η παλιά μονάδα μπορεί να εξακολουθεί να είναι κουμπωμένη στην υποδοχή της, οπότε αφαιρέστε την στη συνέχεια. Με τράβηγμα απαλά ενώ κουνάτε τον σύνδεσμο από τη μία πλευρά στην άλλη θα καταφέρετε να την βγάλετε.

Εάν υπάρχουν βίδες μεταξύ δίσκου και βάσης, τις βγάζετε κι αυτές. Αφήστε την παλιά μονάδα στην άκρη. Στη συνέχεια, κάντε τα πάντα αντίστροφα για να εγκαταστήσετε τη νέα μονάδα δίσκου. Ξεκινήστε συνδέοντας το caddy στη μονάδα δίσκου, στη συνέχεια συνδέοντας το βύσμα και τοποθετώντας το caddy στο πλαίσιο του φορητού υπολογιστή. Εάν είναι απαραίτητο, βιδώστε το κουτί στο σασί.

Η εγκατάσταση μιας μονάδας δίσκου M.2 ή mSATA είναι ευκολότερη. Αφού αφαιρέσετε τη βίδα συγκράτησης (δυνητικά δύο για μονάδες mSATA), ανασηκώστε την άκρη της μονάδας όπου βρίσκεται η βίδα κατά μερικά χιλιοστά – η επίσημη εμβέλεια είναι 5 mm έως 20 mm – και τραβήξτε απαλά τη μονάδα προς τα έξω προς την κατεύθυνση που έχει γωνία.

Κατά την εγκατάσταση της νέας μονάδας δίσκου, τοποθετήστε την με την ίδια γωνία (5 mm έως 20 mm από οριζόντια) και σπρώξτε την απαλά προς τα μέσα μέχρι να εξαφανιστούν οι χρυσές ακίδες στο κάτω μέρος. (Αποφύγετε να αγγίξετε τους πείρους.) Στη συνέχεια, πιέστε το άκρο της μονάδας δίσκου προς τα κάτω μέχρι η οπή συγκράτησης να ευθυγραμμιστεί με την οπή της βίδας και επανατοποθετήστε τη(τις) βίδα(ες). Αυτό είναι.

Μπορώ να αναβαθμίσω την CPU ή την GPU του φορητού υπολογιστή μου; 

Σε αντίθεση με τους επιτραπέζιους υπολογιστές, οι φορητοί υπολογιστές από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 χρησιμοποιούν ως επί το πλείστων συγκολλημένες αντί με υποδοχές CPU, καθιστώντας αδύνατες τις αναβαθμίσεις. Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι οι gaming εκδόσεις που χρησιμοποιούν επιτραπέζιους επεξεργαστές, όπως το Alienware Area-51m .

Όπως και με τις CPU, οι αναβαθμίσεις GPU είναι επίσης απαγορευμένες στους φορητούς υπολογιστές, αν και όχι για τους ίδιους λόγους. Οι περισσότεροι συνηθισμένοι φορητοί υπολογιστές βασίζονται σε πυρίτιο γραφικών που είναι ενσωματωμένο στον κύριο επεξεργαστή, όπως το UHD Graphics της Intel ή το Iris Xe Graphics ή οι ολοκληρωμένες λύσεις Radeon Graphics της AMD. Η αναβάθμιση αυτών των τσιπ είναι αδύνατη, καθώς αποτελούν μόνιμο μέρος του επεξεργαστή και, επομένως, της κύριας πλακέτας.

 

Επιστροφή στη φόρτιση: Αντικατάσταση της μπαταρίας

Μια φορά κι έναν καιρό, οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές είχαν αφαιρούμενες μπαταρίες που μπορούσαν να αλλάξουν χωρίς εργαλεία. Μόνο μερικοί φορητοί πλέον εξακολουθούν να τις έχουν εξωτερικά αποσπώμενες, αλλά η αντικατάσταση της μπαταρίας είναι ωστόσο δυνατή και μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του φορητού υπολογιστή σας.

Οι μπαταρίες φορητών υπολογιστών συνήθως διαρκούν μόνο μερικές εκατοντάδες κύκλους φόρτισης πριν φθαρούν. Εάν η δική σας δεν φορτίζει τόσο πολύ όσο παλιά , ίσως είναι καιρός για αντικατάσταση της μπαταρίας. Το ίδιο αν ο φορητός σας υπολογιστής δεν φορτίζει όταν είναι συνδεδεμένος και σίγουρα αν η μπαταρία αρχίζει να φουσκώνει .

Όσον αφορά τη διαδικασία αντικατάστασης, οι μπαταρίες στους περισσότερους από τους σημερινούς φορητούς υπολογιστές είναι σφραγισμένες μέσα στο πλαίσιο, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσβαση σε αυτές απαιτεί την αφαίρεση του κάτω πλαισίου πρόσβασης, όπως περιεγράφηκε προηγουμένως.

Σημειώστε προσεκτικά πώς συνδέεται η μπαταρία με τη μητρική πλακέτα, συνήθως μέσω ενός μόνο βύσματος. Αυτό μπορεί να διαφέρει από φορητό υπολογιστή σε φορητό υπολογιστή.

Εκτός από την αφαίρεση του βύσματος, θα χρειαστεί να ξεβιδώσετε τυχόν βίδες που συγκρατούν την μπαταρία για να μπορέσετε να την αφαιρέσετε. (Θυμηθείτε να απομονώσετε αυτές τις βίδες από οποιεσδήποτε άλλες που μπορεί να έχετε εγκαταστήσει και να τις κολλήσετε σε ένα σκίτσο του εσωτερικού του φορητού υπολογιστή, εάν διαφέρουν ως προς το μήκος ή την περίμετρο.) Άλλα καλώδια μπορεί επίσης να περάσουν γύρω από την μπαταρία. προσέξτε να μην τα τραβήξετε ή να τα αγχώσετε. Θα πρέπει να επιστρέψουν όπως ήταν. Η λήψη μιας φωτογραφίας πριν και μετά του εσωτερικού με το smartphone σας δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.

Η τοποθέτηση της μπαταρίας αντικατάστασης αποτελεί αντιστροφή της διαδικασίας αφαίρεσης. Περάστε τυχόν καλώδια γύρω από την μπαταρία, στη συνέχεια τοποθετήστε τη νέα μπαταρία στη θέση της, βιδώστε τη και συνδέστε το βύσμα. Και πάλι, μην πιέζετε ποτέ τίποτα.

Αφού αντικαταστήσετε το κάτω πλαίσιο και συνδέσετε το φορητό υπολογιστή, η ένδειξη φόρτισής του θα πρέπει να ανάψει. Μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το φορητό υπολογιστή αμέσως. Για να ελέγξετε την μπαταρία, αφήστε τη να φορτιστεί πλήρως και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τον φορητό υπολογιστή με ισχύ μπαταρίας μέχρι να σας εμφανίσει μια προειδοποίηση χαμηλής μπαταρίας. Φορτίστε το ξανά και βεβαιωθείτε ότι έχει φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα.

Για να βρείτε την μπαταρία του laptop σας πατήστε εδώ

Δες περισσοτερα

Kick Up the Connectivity: Αναβάθμιση της κάρτας Wi-Fi

Αν ψάχνετε για μια νέα ασύρματη κάρτα για σύζευξη με τον νέο σας δρομολογητή, είστε τυχεροί: Οι κάρτες Wi-Fi φορητών υπολογιστών είναι τις περισσότερες φορές αρθρωτές (χωρίς συγκολλήσεις) και, επομένως, μπορούν να αναβαθμιστούν.

Ο απλούστερος τρόπος για να αναγνωρίσετε το δικό σας είναι να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο σέρβις του φορητού υπολογιστή σας ή να εντοπίσετε την κάρτα κάτω από το κάτω κάλυμμα του συστήματος. Η ασύρματη κάρτα είναι συνήθως εύκολο να διαφοροποιηθεί από άλλα εξαρτήματα στο φορητό υπολογιστή σας, καθώς θα έχει τουλάχιστον ένα καλώδιο κεραίας. 

Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την ασύρματη κάρτα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον φορητό υπολογιστή σας είναι η διεπαφή. Οι φορητοί υπολογιστές που κατασκευάστηκαν από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2010 χρησιμοποιούσαν συνήθως Half Mini PCIe, ενώ αυτοί που κατασκευάστηκαν μετά πιθανότατα ακολουθούν το νεότερο πρότυπο M.2 Type-2230 (Key E). Τα δύο είδη δεν είναι εναλλάξιμα ή συμβατά.

Ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή ασύρματης αναβάθμισης είναι ο αριθμός των κεραιών στο φορητό υπολογιστή σας. Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν δύο, αν και ακόμα κι αν ο φορητός υπολογιστής σας έχει μόνο μία κεραία, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια ασύρματη κάρτα που έχει δύο καλώδια. Ομολογουμένως, με μία μόνο κεραία συνδεδεμένη, δεν θα έχετε τα πλεονεκτήματα ισχύος σήματος των ζευγαρωμένων κεραιών. Από την άλλη πλευρά, εάν ο φορητός υπολογιστής σας έχει ήδη δύο κεραίες, μην αγοράσετε μια κάρτα με ένα μόνο βύσμα ηλεκτροδίου. θα χάσετε ένα βαθμό της ισχύος του σήματος.

Η προμήθεια μιας ασύρματης κάρτας είναι αρκετά εύκολη. Ωστόσο, ένα βασικό πράγμα που πρέπει να σημειώσετε: εκτός εάν ο φορητός σας υπολογιστής υποστηρίζει συγκεκριμένα την Intel Integrated Connectivity (CNVi), η οποία μεταφέρει μεγάλο μέρος της λειτουργικότητας Wi-Fi και Bluetooth στον ίδιο τον επεξεργαστή, μην αγοράζετε μια ασύρματη κάρτα με ετικέτα CNVi. δεν θα λειτουργήσει.

Έτοιμοι για εγκατάσταση; Για φορητούς υπολογιστές με Windows, απεγκαταστήστε πρώτα την παλιά κάρτα ασύρματου δικτύου. Ανοίξτε τη Διαχείριση Συσκευών αναζητώντας την στο μενού Έναρξη. Αναπτύξτε τη λίστα Προσαρμογείς δικτύου, κάντε δεξί κλικ στην ασύρματη κάρτα σας και κάντε κλικ στην Κατάργηση εγκατάστασης. Στη συνέχεια, κλείστε το φορητό υπολογιστή σας.

Πριν εγκαταστήσετε τη νέα κάρτα, σημειώστε πώς συνδέονται η κεραία ή οι κεραίες της παλιάς κάρτας, καθώς θα χρειαστεί να τις συνδέσετε ξανά στο ίδιο σημείο(α) στη νέα κάρτα. Η εγκατάσταση μιας κάρτας μίας κεραίας σε φορητό υπολογιστή με μία κεραία δεν αφήνει εικασίες. Διαφορετικά, τραβήξτε μια γρήγορη φωτογραφία αναφοράς.

Για φορητούς υπολογιστές με δύο κεραίες, η μία είναι η κύρια και η άλλη είναι η βοηθητική. Η κύρια συνδέεται με το καλώδιο Νο. 2 της ασύρματης κάρτας (θα πρέπει να επισημαίνεται ως τέτοιο) ενώ το βοηθητικό συνδέεται στο Νο. 1. Μερικές φορές, οι ίδιες οι κεραίες έχουν χρωματική κωδικοποίηση (μαύρη για κύρια και λευκή για βοηθητική).

Για να αφαιρέσετε την παλιά κάρτα, ξεκινήστε αποσυνδέοντας τα καλώδια της κεραίας. Πιάστε το μεταλλικό μέρος ακριβώς εκεί που συνδέεται με την κάρτα και τραβήξτε το κάθετα. θα πρέπει να βγει. (Μην τραβάτε το ίδιο το καλώδιο.) Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη βίδα συγκράτησης (πιθανώς δύο, εάν πρόκειται για κάρτα Half Mini PCIe). Τέλος, τραβήξτε την κάρτα έξω από την υποδοχή της πιάνοντάς την με τον αντίχειρα και το δείκτη και, ακόμα τόσο ελαφρά, κουνώντας την ελεύθερη ενώ τραβάτε οριζόντια.

Για να εγκαταστήσετε τη νέα κάρτα, τοποθετήστε την στην υποδοχή και μετά τοποθετήστε τις βίδες στη θέση τους. Προσέξτε να μην αγγίξετε τις χρυσές καρφίτσες στο κάτω μέρος της κάρτας. Τέλος, συνδέστε τα καλώδια της κεραίας. πιέστε τα προς τα κάτω μέχρι να κουμπώσουν μέσα. Κρατήστε ή δρομολογήστε τα καλώδια της κεραίας όπως ήταν, ώστε να μην τσιμπηθούν όταν αντικαθιστάτε το κάτω πλαίσιο.

Το λειτουργικό σύστημα του φορητού υπολογιστή θα πρέπει να αναγνωρίζει τη νέα κάρτα κατά την επανεκκίνηση και να την εγκαθιστά αυτόματα.

Συνοψίζοντας: Τι μπορώ να αναβαθμίσω;

Παρά τη σύγχρονη τάση προς τα συγκολλημένα εξαρτήματα, οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές είναι τουλάχιστον εν μέρει φιλικοί προς την αναβάθμιση και την επισκευή. Η προσθήκη μνήμης, μεγαλύτερης και ταχύτερης μονάδας αποθήκευσης και νέας μπαταρίας μπορεί να αναζωογονήσει τον φορητό υπολογιστή σας και να του δώσει ζωή για πολλά ακόμη χρόνια. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, οι αναβαθμίσεις που έχουν πιο άμεση επίδραση είναι η μετάβαση από έναν δίσκο HDD σε έναν SSD οποιουδήποτε τύπου, ακολουθούμενη από την εγκατάσταση περισσότερης μνήμης.

Οι αναβαθμίσεις επεξεργαστών και γραφικών είναι απαγορευτικές στο 99,9% των περιπτώσεων, αλλά αν αυτά τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες σας, μάλλον ήρθε η ώρα για ένα νέο φορητό υπολογιστή ούτως ή άλλως. Και με αυτό, σας ευχόμαστε καλή και επιτυχημένη αναβάθμιση!

Από την άλλη εάν δεν είναι εφικτή η αναβάθμιση, σας προτείνουμε καλής ποιότητας ανακατασκευασμένα laptop για να κάνετε την δουλειά σας χωρίς καθυστερήσεις και κολλήματα.

Πηγή:pcmag.com

Επιμέλεια:help4tech

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *